Business handshake

1. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits
A. Same torque
B. Less torque
C. More torque
D. Unpredictable
Answer:
B. Less torque
2. In a cantilever beam, maximum deflection occurs at where
A. Bending moment is zero
B. Bending moment is maximum
C. Shear force is zero
D. Slope is zero
Answer:
A. Bending moment is zero
3. In a rectangular beam, when width, depth and length are doubled, the bending stress will be
A. Shall remain unchanged
B. Shall be doubled
C. Shall become ¼ th
D. Shall be halved
Answer:
C. Shall become ¼ th
4. In an I –section beam, the bending moment is resisted mainly by
A. Flanges only
B. Web only
C. Both by flanges and web
Answer:
B. Web only
5. In internal combustion (I.C.) engines, combustion of fuel takes place in
A. Outside the cylinder
B. Inside the cylinder
C. Not in the cylinder
D. None of the above
Answer:
B. Inside the cylinder
6. Power available at the shaft of an I.C engine is known is
A. Brake horse power
B. Indicated horse power
C. Net indicated horse power
D. Pumping power
Answer:
A. Brake horse power
7. In internal combustion engine piston the maximum temperature occurs at
A. Ring section
B. Gungeon pin
C. Bottom centre
D. Top centre
Answer:
A. Ring section
8. A two-stroke engine is generally preferred to a four-stroke engine because
A. It offers low fuel consumption
B. It gives lesser shocks and vibrations
C. It can be easily started
D. It has smaller size for the same output.
Answer:
D. It has smaller size for the same output.
9. During idling process, a petrol engine requires
A. Lean mixture
B. Rich mixture
C. Variable mixture
D. None of above
Answer:
A. Rich mixture
10. Cavitation in a pipe will begin when
A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid
B. Pressure becomes more than critical pressure
C. Flow is increased
D. Pressure is increased
Answer:
A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid
11. Capillary action of liquid is due to the
A. Viscosity of liquid
B. Cohesion of liquid particles
C. Surface tension
D. Adhesion of liquid particles on the surface
Answer:
B. Cohesion of liquid particles
12. In one ton refrigeration machine, the term “one ton” implies
A. One ton refrigerant is used
B. One ton water can be converted into ice
C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour
D. None of the above
Answer:
C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour
13. In a refrigeration cycle, the moisture content is to be removed before it enters into which system
A. Cold side of system
B. Evaporator
C. compressor
D. condenser
Answer:
B. Evaporator


Spread the love